Enerji ve Rüzgar

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

DroneCARE A.Ş. İHA sistemleri ile denetimler için uzun saatler ve günler sahada türbinleri durdurmanıza gerek yoktur.

DroneCARE A.Ş. İHA sistemlerinin sahip olduğu teknolojik kameralar ile yaptıkları yüksek çözünürlüklü fotoğraflar sayesinde yapılan denetimler size, geleneksel metodlara göre hem pratik ve hem de çok daha hesaplı çözümler sunmaktadır.

Yapılan çalışmayı özet başlıklarla burada sıralamak gerekirse;

  • İHA’lar ile uçarak ilgili kanatların veya kulelerin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmek,
  • Bu görüntüleri İ-care_console cloud tabanlı raporlama sayfasına yüklemek,
  • İ-care_console cloud tabanlı raporlama sayfasından kullanıcı kodu oluşturarak resimlerin orijinal büyüklükteki hallerine ulaşmak
  • Pdf formatında türbin kanat hasar raporları oluşturmak.

Drone Vasıtası ile Türbin Kanat Hasar ve Kule Korozyon Denetim Uçuşları Nasıl Gerçekleşir?

Sahada 2 kişilik ekibimiz yer almaktadır. Müşterinin talepleri doğrultusunda kule kaynaklarındaki korozyonların denetimi veya kanatlardaki hasarların denetlenmesine yönelik uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Kendi geliştirdiğimiz İHA’lar ile türbinlere olağandan çok yakın fotoğraf çekimleri yapılmaktadır. Geliştirilen bu İHA’larda çarpışma önleyici engel algılayıcılar bulunmakta ve herhangi bir kazanın önüne geçilmektedir. Üzerlerinde bulunan Laser sensör sistemleri sayesinde hasarların DF(Distance from Flange) ölçümlerini diğer methodlara göre daha sağlıklı almaktadır.

default
https://www.dronecare.com.tr/wp-content/uploads/2021/04/IMG_0713-640x480.jpg

Denetim Kapasitemiz Nedir?

Bir türbinin tüm kanatlarının denetleme uçuşları ortalama 1 saate tamamlanmaktadır. Tüm sahadaki performans ise denetlemenin yapılacağı tarih aralığına göre değişmektedir. Buna bağlı olarak bir günde ortalama 7 ila 8 türbin denetleme kapasitemiz vardır.

İHA Havadan Görüntüleme Limitlerimiz Nedir?

Olası bir olağanüstü bir durumda, beklenmedik hasarlar ile ilgili genel çekim istendiğinde ( mesela yıldırım sonrası hasar çekimleri gibi ) uçuş limitimiz 12 mt/ sn.dir. Hava bulutlu ve hatta çok hafif çisenti türü yağışlarda uçuş yapılabilir. Türbülans limiti olarak 4 sn içinde +/- 8 km /saat değişiklikte uçuş yapılabilir.

https://www.dronecare.com.tr/wp-content/uploads/2021/04/IMG_0687-scaled-e1618170911438-640x480.jpg
default

Türbin Kanatlarının Denetim Görüntüleme Limitleri ve Standartlarımız Nedir?

Kanat hasar, kule korozyon denetim çekimlerinde yapılacak olan uçuşlarda ise rüzgar limiti 10 mt/ sn ve onun altıdır. Bu çekimlerde kanatlara yakından uçulduğundan verimli bir çalışma için rüzgar şiddetinin düşük olması gereklidir. Kaliteli ışık için hava bulutsuz ve sissiz olmalıdır. Türbülans limiti 4 sn içinde +/- 8 km /saat ve onun altı olmalıdır. Sahada bulutsuz ve sissiz havalarda planlanma yapmak önemlidir. Bu havalarda yapılacak çekimlerin kalitesi yüksek olacaktır.

Çekim Güvenliğini Nasıl Sağlıyoruz?

İHA larımızın kendilerine ait standart bir engel tanıma sistemleri vardır. Yalnız bu engel tanıma sistemleri drone’ların türbin kanatlarına en fazla 2,5 metre yakına yaklaşmasına izin vermektedir. O yüzden DroneCARE A.Ş. olarak kullanılan İHA lar özel olarak geliştirilmiş yazılımlar ile ek engel tanıma hardware sistemler ile desteklenmektedir. Bu sayede kanatlara 50 cm yaklaşılarak geniş açıda hassas resimler çekilebilmektedir.

default
default

Denetimlerde Saha Personelinin Desteğine İhtiyaç Duyuyor muyuz?

Sahada her çekim ekibi için 1 türbin ekibinin tarafımıza destek vermesi önemlidir. Bu ekipten türbinlerin durdurulması, türbinin rüzgar veya güneş açısına doğru dönmesi için Nacel yaw ayarı, gerektiğinde kanatlara manuel pitch yaptırılması tarafımızdan talep edilir. Özellikle sıfır rüzgar koşullarında çalışılacağından personelin bu koşullarda türbinin dönüş manevralarına hakim olması gereklidir. Çalışmanın dakik ve aksamadan yürümesi için sahadaki personelin desteği çok önemlidir. Denetimler sırasında tüm ekipler güneşin doğuşu ile sahada olmakta, öğle molalarını sahada vermekte ve güneş batıncaya kadar sahada çalışmasına devam etmektedir.

Saha Koşulları Olarak Çalışmanın Süresinin Etkileyen Faktörler Nedir?

  • Gün içerisindeki aydınlık olan saatlerin uzunluğu,
  • Kule uzunlukları,
  • Kanat boyu uzunlukları
  • Kanatların kontrolünün Nacelin içinden veya kule içinden yapılıp yapılmadığı
  • 0 km/s havalarda kanatları güneşe doğru çevirirken destek ekibinin tecrübesi
  • 0 km /s havalarda kanatları Y pozisyonuna getirmek için şebeke enerjisinin kullanıp kullanılamadığı
  • Nacelden kanatların kontrolü sağlanıyorsa kulelerde asansör bulunup bulunmadığı,
  • Sahalarda destek personelinin güneş ışığı olduğu sürece sahada ekibimizi desteklemesi,
  • Türbinlerin saha içerisindeki dağılımları ve birbirlerine olan uzaklıkları.
  • Müşterinin kanatlar denetimlerinde PS ( Pressure Side ) , SS ( Suction Side) , LE ( Leading Edge ) ve ek olarak TE ( Trailing Edge ) yönünün denetimini isteyip istememesi.
https://www.dronecare.com.tr/wp-content/uploads/2021/04/IMG_0662-scaled-e1618170542341-640x480.jpg
https://www.dronecare.com.tr/wp-content/uploads/2021/04/8-640x480.jpg

Denetim Sonrası Görüntü Teslimi Nasıl Sağlanır?

Bu denetleme uçuşları sonrası elde edilen resimler raporunu kendiniz hazırlayacak şekilde ayrılmış, sıralanmış ve sınıflandırılmış şekilde yetkili operasyon müdürüne teslim edilmektedir. Türbin başına yaklaşık 250-300 adet resim çekilmektedir.

Powered by OP